Een mooie man met een mooie stem

Een mooie man met een mooie stem

Wie was deze man naar wie zo veel instellingen in en om Deventer zijn genoemd?
Op de homepage van deze site staat een fraai portret van hem. Het is gemaakt naar een ontwerp van de Deventer kunstenares Ela Venbroek-Franczyk uit 1992, maar het is een fantasieportret, want er bestaan geen afbeeldingen van Geert Groote die tijdens zijn leven (1340-1384) zijn gemaakt. Het medaillon is te vinden op de gevel van de Latijnse school, naast de medaillons van vier andere belangrijke Deventenaars die de Latijnse school als leerling hebben bezocht.

In het Geert Grootehuis aan het Lamme van Dieseplein is een reconstructie te zien van het hoofd van GG op basis van de schedel die samen met de schedel van Florens Radewijns in Deventer wordt bewaard. De reconstructie is een prachtig staaltje vakwerk door Maja d’Hollosy, die al meer spectaculaire reconstructies heeft gemaakt, en het is zeker het gezicht van iemand die in de middeleeuwen heeft geleefd, misschien zelfs wel in deze streek. Maar is het ook echt Geert Groote?

trepanatie-hboschEen van zijn biografen, Rudolf Dier, was aanwezig bij de overbrenging van de stoffelijke resten van GG naar de Lebu├»nuskerk, ergens tussen 1410 en 1450. Het viel hem daarbij op dat er een ongewone opening zat in het bovenste deel van de schedel. Oudere broeders hadden Dier verteld dat er dampen uit GG’s hoofd opstegen en dat GG placht te zeggen dat hij een schoorsteen in zijn hoofd had. Dat wijst erop dat hij een zogeheten trepanatie heeft ondergaan: hij heeft een gat in zijn schedel laten boren om van een kwaal, bijvoorbeeld zware hoofdpijn, af te komen.
Nu wil het geval dat in de schedel van Geert Groote die in Deventer wordt bewaard samen met die van Florens Radewijns, geen gat te bekennen is. Het is dus de vraag of de reconstructie is uitgevoerd op basis van de schedel van GG. Of was de schedel die Rudolf Dier heeft gezien misschien niet die van GG? We zullen het waarschijnlijk nooit met zekerheid kunnen zeggen,

Wat we wel weten, is dat tijdgenoten hem beschrijven als een mooie man. Als jonge man besteedde hij veel aandacht aan zijn uiterlijk en zijn kleding. Ook liet hij graag aan iedereen merken hoe intelligent en geleerd hij was, dus hij verhief zijn stem vaak in het openbaar. En de mensen hoorden hem graag, want hij was een uitstekende spreker met een mooie stem.
Maar op een gegeven moment kwam aan zijn ijdelheid een einde.